Elixer Oefentherapie Mensendieck en Coaching

Kerkstraat 36 5711 GW Someren

WhatsApp06-28254184

Bel ons0493-496357

Mail onsinfo@oefentherapiesomeren.nl

Ik MOET slapen, maar ik kan niet slapen

Je leest en hoort de laatste tijd veel over slaapproblemen. In de verschillende artikelen proberen wetenschappers en organisaties duidelijkheid en feiten te geven over “Wat is een gezonde slaap?” “Hoe moet je slapen”.

Gelukkig lees je er soms bij dat het “gemiddelden” betreft en dat er individuele verschillen kunnen zijn. Hierover gaat deze blog. Want slaapproblemen, slaappatronen en slaapbehoeften zijn bij iedereen uniek. Je kunt dus opgelucht ademhalen als jij “afwijkt” van wat je meestal leest. Laat het los. Ook voor jouw slaapprobleem is er een aanpak, ook al pas jij niet in het standaard beeld of zelfs niet binnen de gemiddelden of ook al heb je alles al gedaan en geprobeerd…

Hoe kan hij/zij nou zo goed slapen?

Om maar met de deur in huis te vallen, er zijn mensen die:
3 bakken koffie drinken voor het slapengaan of
Nog een uur TV kijken in bed of
Veel stress en zorgen hebben of
Sporten vlak voor het naar bed gaan of
Heel de dag doorjakkeren en jagen of
Ontzettend veel gamen en chatten en
help ik kan niet slapen
Zij slapen als een roos!
Zij hebben geen slaapprobleem….Zij slapen hooguit, net als iedereen, eens een keer een nachtje slechter.

Hoe kan dit nu zal je denken. Vooral wanneer jij ontzettend je best doet om alle geboden en verboden in acht te nemen. De regels en visies van de wetenschap en organisaties toe te passen en dan alsnog slecht slaapt….

Dit heeft alles te maken met de titel van deze blog: “Ik MOET slapen of ik BEN een slechte slaper…”

Wanneer je je niet druk maakt over een mindere nacht, je schouders ophaalt bij de vermoeidheid van de dag erna, er gewoon niet zoveel op let, dan is de kans groot dat je de nacht erop van nature dieper slaapt en weer verder gaat met je leven.

Wanneer je echter druk legt op de slaap, je gaat negatief denken en je gedrag aanpassen uit ANGST!! voor een tweede slechte nacht zal je deze juist in de hand werken. Je slaapt niet omdat je bang bent!

Ik geef je een voorbeeld:

Situatie: Oké je hebt echt een nacht van 4 uurtjes slaap achter de rug, waarbij je 8 uur in je bed hebt doorgebracht. Dit is zeker niet efficiënt en dit kun je voelen. Je staat moe op.

Stel: je snoozt 3 keer en gaat maar beter niet sporten, je bent te moe.
Stel: je denkt: deze dag wordt helemaal niets met zo’n slechte nacht achter me.
Stel: je geeft je slaap de schuld van alles wat er die dag misgaat.
Stel: je zegt tegen iedereen die het horen wil hoe slecht je nacht was…
Stel: je gaat ter compensatie 2 uur eerder naar bed de komende nacht
Stel: je ligt in je bed en denkt: als ik nu maar slaap…
Je raadt het al: je ligt wakker!! Dit is geen toeval. Dit heb je zelf gedaan met al het bovenstaande. Het is maar waar je op let! Je bent bang: bang voor de moeheid, bang voor fouten, bang voor slecht slapen en bang voor de nacht die komen gaat.

Nu het gewenste gedrag:

Zelfde situatie: Oke je hebt echt een nacht van 4 uurtjes slaap achter de rug, waarbij je 8 uur in je bed hebt doorgebracht. Dus je staat inderdaad moe op.

Stel: je gaat gewoon sporten
Stel: je denkt: deze dag gaat zoals het gaat, ik doe gewoon net als anders.
Stel: er gaat iets mis die dag of er gaan twee dingen mis, maar jij ziet dat dit komt door die persoon, die omstandigheid of een ander feit. Je koppelt feiten aan fouten.
Stel: je praat die dag over de dingen van alledag, net als anders. Je bent al bijna vergeten dat je weinig hebt geslapen.
Stel: Je houdt ondanks duidelijke slaperigheid ‘s avonds toch je vaste bedtijden aan.
Stel: je kruipt slaperig en tevreden in je behaaglijke lekkere bed, kust je knuffelbeer of je partner welterusten en draait je op je favoriete zij en….. niks, enkel de aanwezigheid van stilte, donkerte, behaaglijkheid, rust, loslaten, veiligheid, geborgenheid…
Je raadt het al: je slaapt! Dit is geen toeval. Dit heb je zelf gedaan met al het bovenstaande. Het is maar waar je op let! Je bent NIET bang. Je laat los.

Dan nog even een paar woorden over de visie:
“Ik BEN een slechte slaper”.
Met die uitspraak maak je jezelf van kruin tot tenen een slechte slaper. Wanneer je ergens binnen komt, komt die slechte slaper binnen. Wanneer je je hobby doet of je sport, doe je dat als een slechte slaper. Wanneer je familie of vrienden ontmoet, ontmoeten ze in jou de slechte slaper…..

Is dat de visie waar je voor kiest? Is dit wie je bent?

Heb je er wel eens bij stil gestaan dat ook niet iedereen goed op 1 been kan blijven staan. Altijd als diegene het probeert lukt het niet goed en kunnen anderen het beter. Dat is lastig met sokken en schoenen aantrekken, dat is lastig met balans bewaren overdag etc…

Noemt diegene zich dan wel eens: de slecht op 1 bener?? Kom jij vaak van die slecht op 1 beners tegen. Praten jullie daar vaak over??

Ik raad het antwoord: NEE!

Dus: geef jezelf een nieuwe naam en laat het slapen los! Noem jezelf naar iets positiefs: de goedlachse, of de sociale, of de kook-ster, of de gezellige rommelkont, of de goed gedisciplineerde of…. Wat dan ook.

Wie weet dat je er beter door gaat slapen?