Therapie bij Parkinson

 

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Wie aan de ziekte lijdt, kan uiteenlopende klachten hebben. Voor geen enkele patiënt is Parkinson hetzelfde. Het is een complexe ziekte. Het meest bekend zijn de volgende symptomen:
– trillen of ’tremor’
– stijfheid
– van de spieren of ‘rigiditeit’
– het vertragen van bewegingen of ‘bradykinesie’
– moeite met starten van bewegingen of ‘akinesie’
– ontbreken van automatische bewegingen zoals het knipperen van de ogen of ‘hypokinesie’
– evenwichtsproblemen of ‘posturale instabiliteit’

Deze symptomen zijn echter niet de enige Parkinsonsymptomen en komen ook niet bij iedereen voor. Daarnaast verschillen de ernst van de symptomen en het beloop van de ziekte van patiënt tot patiënt. Door deze symptomen kunnen problemen ontstaan bij het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten.

Om deze ziekte beter te kunnen behandelen zijn wij aangesloten bij ParkinsonNet. ParkinsonNet is een netwerk van gespecialiseerde zorgverleners die de problemen met deze activiteiten behandelen en begeleiden. Zij vormen samenwerkingsverbanden per regio. Naast medicijnen kunnen ergotherapie, logopedie, de Parkinsonverpleegkundige en de oefentherapie een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven. Meer informatie over ParkinsonNet? Klik op Parkinsonnet.nl 

Wanneer u problemen ervaart bij dagelijkse bewegingen, zoals lopen, opstaan uit een stoel en omrollen in bed, uw conditie verminderd, u nek- of schouderklachten heeft of neiging heeft om minder te bewegen, kan dit aanleiding zijn voor een verwijzing naar de oefentherapeut. Het doel is verbeteren of behouden van uw zelfstandigheid en veiligheid. De adviezen, behandeling en begeleiding zijn afhankelijk van uw hulpvraag en worden afgestemd op hoe ver de ziekte van Parkinson zich bij u ontwikkeld heeft, en welke oplossingen u zelf al heeft gevonden.